Kontakt
Goda kontakter mellan markägare och projektföreträdare har varit avgörande för att åtgärder kunnat genomföras på ett effektivt sätt. Markägarna har haft en central roll i projektet eftersom all medverkan bygger på frivillighet. För att fånga upp deras intresse och engagera dem till medverkan har projektet presenterats i broschyrer, tidningsartiklar och vid lokala informationsträffar. I en del fall har enskilda markägare kontaktats personligen, då markområden som bedömts särskilt lämpliga för åtgärder funnits på deras mark.
Frivillighet och service
Många markägare har sett Kävlingeåprojektet som attraktivt och accepterat anläggning av våtmarker på sina marker inte minst tack vare den omfattande service som projektet tillhandahållit för genomförandet.
Sålunda har samråd med Länsstyrelsen, ansökan om miljöstöd, projektering, upphandling av entreprenader, besiktning av entreprenadarbete mm skötts av projektets konsult. Då dessutom det statliga skötselstödet för anlagda våtmarker kunnat kompletteras med en engångsersättning för ianspråktagen mark, har det varit möjligt att anlägga ett stort antal dammar och våtmarker inom avrinningsområdet.
Markersättningens storlek har anpassats till typ av mark och möjligheten att erhålla statlig miljöersättning till stöd för skötseln av anläggningen. I svårbrukade eller lågproduktiva områden har den uppgått till 10 000 kronor per hektar, medan högproduktiv åkermark under senare år ersatts med upp till 70 000 kronor per hektar.
|